Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.




söndag 4 december 2016

Bästa julkolan som passar alla smaker


När vi hade öppet på Lilla julkaffet hade jag gjort en kola som verkar passa för alla smaker. Den gillades av er som tycker om det söta, ni som hellre föredrar sälta och ni andra som var nyfikna på lite lätt beska i julkolan. Jag hade nämligen gjort salt kaffekola. Ni är några stycken som hört av er för att få receptet så varsågoda, här kommer det: Mitt bästa recept på en kola som "har allt":

Du behöver:

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker                                     
3 msk starkt kaffe
1 krm salt
                                                                                                                                                                                                                                                   flingsalt att strö över

Så här gör du:

  1. Blanda alla ingredienser utom flingsaltet i en vid kastrull.
  2. Koka upp och låt koka på medelvärme till 126˚C. Det tar ca 20-25 minuter. Rör inte i smeten för då finns det risk för att kolan sockrar sig. Var istället noga med att inte koka på för hög värme.
  3. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 15 cm.
  4. Strö över flingsalt. (Jag gillar ganska mycket sälta så jag har på en del).
  5. Låt svalna i kylen.
  6. Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper.
  7. Förvara kolan kallt, i kylskåp.


Idag tänder vi andra adventsljuset och fikar traditionsenligt på något hemabakat när mörkret sänker sig. Jag älskar, älskar, älskar advent!

Kram Sussie

4 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande recept, det måste prövas nu i juletider :)

underbarahem sa...

Det ser gott ut, kanske skulle ta sig tid och göra lite godis. Så fin ängel med ljus du har...
Kram Birgitta

Anonym sa...

Hej!
Så goda kolor, men jag fick koka dom enormt mycket längre. Vet inte vad jag gjorde för fel. Nu ska jag skaffa mig en termometer, så jag kan kolla temperaturen istället.
Men tack för receptet och God Jul
Hälsningar Yvonne

underbarahem sa...

Här blev det inget hemlagat julgodis, är väldigt dålig på att göra det. Kanske skulle testa din kola...
Ha en bra annandag!
Birgitta