- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 14 september 2014

Äppelpaj med smuldeg


Finns det något härligare än att gå ut i sin trädgård och skörda?
Äpplen, kryddor, grönsaker, bär, blommor, frön...
Just nu är det mest äpplena som får uppmärksamheten i vår trädgård.


Äppelpaj med smuldeg
Fyllning

ca 6 medelstora äpplen
ca 1/2 dl socker
1 tsk potatismjöl
0,5 tsk kanel

Smuldeg

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1 msk socker
100 g smör

Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Blanda socker, potatismjöl och kanel med äppelskivorna. Lägg i en pajform.

Blanda ingredienserna till smulpajen genom att fördela fettet med fingertopparna och strö över smulet över äpplena.

30 minuter i 200 grader mitt i ugnen.

Serveras med glass eller vaniljsås.




Kram Sussie

torsdag 11 september 2014

Tips på bra odlingsprogram

Jag bara MÅSTE tipsa om Odlings-TV .
På Odlings-TV hittar man små filmer om allt som har med odling och trädgård att göra.



Kika efter bilden ovan om ni vill få inspiration till höstens plantering av vårlökar. Underbart var ordet.

Kram Sussie

söndag 7 september 2014

Köksträdgård och örtagård

Det tar tid, men det görs grundligt.  Så kan man nog sammanfatta uppbyggandet av vår köksträdgård.


Grunden är gjord. Det tråkigaste, men kanske viktigaste arbetet. Nästan 40 ton bärlager ovanpå markduk ska förhoppningsvis minimera ogräsrensningen. När detta paddats ska det läggas på fint krattgrus och byggas upp planteringslådor.

Även om det är mycket jobb kvar, är kommande fas väldigt rolig. Att få tänka ut hur det ska bli, att samla idéer och att planera för fortsättningen. Det gör ingenting om just denna del i iordningställandet tar lite tid.

Träramen kommer inte att synas sen. Vi ska lägga stenkant, som en mur, och sedan ska det planteras växter och sättas något slags plank/staket/inramningsskydd på vissa delar av ytan.

Det ska byggas örtagård, växthusdel och uteplats med lummig känsla för kaffedrickande. Vi har att göra...

Det kommer att ta tid, men det görs grundligt.

Kram Sussie

söndag 31 augusti 2014

Vitlök är bra till allt



Som hos många andra är det förkylningstider hos oss också. Den som klarat sig bäst är jag. Peppar, peppar.
En vitlöksklyfta om dagen är standard så här års.
Jag är lite sugen på att sätta vitlök i det som ska bli köksträdgård nästa år. Tänk, vilken känsla att gå ut i sin egen trädgård och skörda lök. Binda ihop till en vitlöksfläta och veta att det är fritt från både bekämpningsmedel och diverse andra preparat.


Jag brukar dekorera med vitlök också, inte bara äta den. Kanske håller det också några vampyrer borta, vem vet. Vackert i sin enkelhet är det i alla fall. Ser ni förresten vem som skymtar fram bakom vitlöken?
En liten, liten byst av Selma Lagerlöf som jag fått av en vän.

Här hemma är allt sig likt, men ändå inte. Emma har flyttat och själv befinner jag mig mitt i en förändringsprocess som gör att jag inte har tid med förkylningar. (När har man egentligen tid för det?) Det får nog bli en extra vitlöksklyfta ikväll.

Kram Sussie


fredag 22 augusti 2014

Naturlighet önskas på toaletten




Det är inte så ofta man bjuder in okända på hemlighuset. Idag gör jag ett undantag. 

Från början var skåpet på toan träfärgat. Sedan målade jag det vitt, tröttnade på det och ställde ut det i barnens gamla trädkoja. Resultatet blev ett skåp som fått utstå en hel del regn och rusk och som nu fått en härlig patina. Lite lätt slipning och skåpet känns äldre och mer använt än innan.

Nu är jag sugen på att få in lite naturliga element därinne. En krans, en korg, en kvist....

Har ni några tips får ni jättegärna kommentera om det. Jag är pysselsugen :)

I övrigt passar vi på att njuta av varandra här hemma. Dottern börjar  studera på universitetet i Umeå och flyttar  nästa helg. Oddsen att hon flyttar hem igen är låga antar jag. Så konstigt det känns. Lycklig för hennes skull och samtidigt vemodig inför det som nu väntar - en vuxen dotter som flyger ut i sitt alldeles egna universum.
Tur att lillebror finns kvar hemma något år till så man får ta uppbrotten lite pö om pö...

Kram Sussie

söndag 17 augusti 2014

Gör dina egna fröpåsar ~Make your own seed bags


Soliga dagar är bra dagar att samla in fröer från plantorna man gärna vill föröka i sin trädgård.
Själv har jag samlat på mig fröer från salvia, stockros, linnétagetes och lite annat smått och gott som växer i vår trädgård.


Jag har en gammal plåtform som jag brukar lägga ut fröställningarna på och så får de ligga några dagar och torka ytterligare innan jag förpackar dem.

Det är roligt att göra egna fröpåsar och eftersom man helst inte ska förvara fröer i plastpåse passar det extra bra att göra dem i papper.

Vill du skriva ut egna mallar till fröpäsar klickar du bara här.

Idag regnar det hos mig så min planerade fröpromenad får vänta på sig. Sonen fyller 17 år idag (samma datum som Selma Lagerlöfs pappa hade födelsedag förresten) så nu väntar tårta och mys med familjen.

Kram Sussie

P.S Många har frågat var jag köpt handduken från Bondelid. Den kommer från Lager 57 i Karlstad. D.S

onsdag 6 augusti 2014

Körsbärspannkaka ~ Clafoutis



Vi har haft oväder i Värmland och hos oss tog stormen sex stora träd varav ett var ett körsbärsträd. Idag har jag kokat saft men även gjort körsbärspannkaka. Lättvispad grädde är gott till men egentligen inget måste.
I Sverige tror jag inte att körsbärspannkaka är så vanligt, men däremot i Frankrike där den går under namnet Clafoutis.

Körsbärspannkaka

2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl varm mjölk
1  + 1/2 dl florsocker
4 dl körsbär
smör  och lite mjöl till formen

Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk och 1 dl av sockret.
Lägg urkärnade körsbär i botten på en form med löstagbar botten och häll över smeten.

Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter.

Pudra över resten av florsockret när pannkakan svalnat lite.




Kram Sussie



måndag 4 augusti 2014

Köksträdgård ~ Vegetable garden

Innan vi gjorde om Stallet till café hade vi odlingar där parkeringen är nu. Olika sorters potatis, hallon, jordgubbar, kål, sallad.... ja, allt man kan tänka sig i en köksträdgård odlades vi.

I fem års tid har jag väntat på att få börja odla igen. Det är balsam för själen att få mylla ner fröer på våren och sedan skörda fram tills frosten biter tag och markerar växtsäsongen som färdig.

Nu är det äntligen dags igen!
Platsen är markerad och eftersom det sluttar bygger vi köksträdgården i olika nivåer, som en terassodling.


Rosentornet i mitten är flyttat men markerar ut mitten på ytan bra i planeringsstadiet. Allt som allt blir det ca 80 kvm odlingsyta.

Här syns nivåskillnaden. I bakgrunden synsockså hönshuset .


Förhoppningsvis flyttar hönorna in redan till våren.


Det fattas bara att sätta upp nät runt hönsgården först.


Allt som allt blir det fyra olika små "rum" i köksträdgården. Ramarna är uppbyggda sedan dessa kort togs och vi håller som bäst på att fylla dem med markduk och bärlager innan krattgruset ska läggas på. Jag har alltid drömt om odlingslådor med krattgrus runt om för att slippa en massa ogräs som kommer underifrån. Nu blir drömmen verklighet.

Kram Sussie