- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


lördag 13 augusti 2016

Skoklosters slott

Jag gillar känslan i kroppen när man kliver in i gamla slott och känner historiens vingslag fläkta i ansiktet. Jag tittar på golv, på tak, på dörrar och alla sådana där byggtekniska saker mycket mer än alla porträtt som guider alltid envisas med att prata länge om. Inredningsintresset vinner alltid över historien även om det många gånger hänger ihop.

På Skoklosters slott fanns det inredningsdetaljer att titta på överallt. Bara dörrarna fick mig mållös. Här är ett axplock.




Jag skulle absolut kunna tänka mig att måla blommor i dörrspeglarna på en dörr där hemma. Jag har redan målat motiv på toadörren. Jag tror nästan jag har missat att visa den dörren här på bloggen. Hm! Så bra! En icke visad plats i vårt hus efter 9 års bloggande! Jag lovar att göra ett inlägg om dörren längre fram.

Kram Sussie


En minnesvärd dag i Sigtuna

Vi tog en tur ut till Sigtuna idag och sedan till Skoklosters slott. Jag hade inga förväntningar alls men måste säga att jag verkligen haft en toppendag idag. Inte bara för att vi spenderat tid med Emma och Mike, utan också för att utflyktsmålen verkligen var helt i min smak. I Sigtuna finns Sveriges äldsta gågata och stadskärnan är uppbyggd och bevarad från medeltiden. Vackra trähus och små pittoreska butiker och inte en storkedjebutik så långt ögat kan se.





Jag älskar sådan här bevarade miljöer och kan gå i timmar och bara insupa hela atmosfären. Det finns så många detaljer att vila ögonen på.


Vackra utsmyckningar ovanför portar



Färgerna, snickerierna, gatstenen, skyltarna...


Vackra målade rullgardiner.


En så kallad skvallerspegel så att man kunde sitta inomhus och ha full koll på människorna ute på gatan, både på höger och vänster sida om fönstret.


Vackra grindar...


Och ett dörrstoppar helt i min smak: ett enkelt vedträ. Varför krångla till det? Och vad är det Ernst brukar säga: I det enkla bor det vackra.


Minsann fanns det inte Mårbackapelargoner i flera av fönstren också!

När jag besöker olika ställen har jag upptäckt att jag ofta fotograferar blomurnor. Sigtuna är inget undantag. Jag fotograferade blomurnor även där.



Sen gick vi förbi en gammal telefonkiosk som numera är en bokkiosk. Man tar en bok och lämnar en annan istället. Vilken härlig idé och så mysigt med sådant som ändå bygger på en slags tilltro till människors ärlighet.





Vi hann med ett besök på Skoklosters slott också men det får vänta till nästa inlägg. Nu ska vi äta toast Skagen och så ska jag mysa med Otto.


Kram Sussie




fredag 12 augusti 2016

Bloggtankar


Om man räknar bort helgen är det sista semesterdagen för mig idag. Det känns som jag varit ledig i evigheter. Och ändå känns det som om jag skulle vilja ha minst två veckor till som kompensation för de kalla och regniga dagarna som augusti hittills levererat.
Jag, som aldrig brukar reflektera över vädret känner mig lite gnällig över allt regn eftersom vi hade planerat att hinna så mycket mer när det gäller ommålning av vårt hus i sommar. Det funkar ju inte att skrapa och måla när regnet aldrig vill ge sig.

Nog om det!

Sommar är instagram, höst är blogg. Nu blir det mer fart på bloggen igen och jag har bestämt mig för att släppa lite på prestationsångesten. Det blir sådär när man hållit på att blogga så länge som jag har gjort. Man får ångest tillslut och tänker " Hur många gånger kan jag visa upp den här vinkeln från köket?" Eller "Det här skulle jag kunna skriva om men nu har jag inte kameran med mig och kan fota utan bara mobilen". Och så slutar det med att inget inlägg blir gjort.

Men som sagt - slut på prestationsångesten!

Tätare inlägg på prov och mer foton från mobilen. Då kan man blogga lite mer på språng, precis som livet är. 

Idag är jag på väg till Emma och Mike i Uppsala. De har fått tillökning. En liten Otto. Han har fyra ben och päls och så säger han mjau.

Kram Sussie

fredag 29 juli 2016

Sommar 2016

Vi fyller våra dagar med sånt som vi båda älskar när vi har semester. 

Raymond bygger och jag målar. Och så dricker vi kaffe och pratar om stort och om smått. Vi hinner med små dagsturer för att bryta av i allt byggande men den längre semesterresan har vi kvar. Just nu känns det roligast att få verandagolvet på övervåningen färdiglagt. 

När verandan är klar är ska vi måla taket och västsidan av huset. Ett tag funderade vi på att byta färg på huset men nu har vi bestämt oss för att behålla den kulör vi har. Det känns som ett gult hus och har gjort så sedan vi  såg det första gången. Det känns så skönt att äntligen ha bestämt sig. Jag hatar att vela och är glad för alla beslut jag kan ta utan att behöva tänka igenom allt hundra gånger innan jag är nöjd. En perfektionists lott i livet.

Om ni vill kan ni också följa mig på Instagram under namnet grannemedselma. På Instagram uppdaterar jag varje dag nu under sommaren.
Och så måste jag få passa på att tacka alla er som hört av er angående reportaget i Dagens industri. Ni är för goa!




Kram Sussie






måndag 18 juli 2016

Att drömma högt


Jag hade besök häromdagen av reporter och fotograf från Dagens industri. Ibland får jag nypa mig i armen för att kunna ta in och förstå vad jag får vara med om. Jag har under åren tackat nej till flera inredningsreportage från fina, fina tidningar men när Dagens industri vill komma, då säger man liksom inte nej.
Eller mja....
Jag sa faktiskt nej till Di en gång för flera år sedan och då fick jag på mopsen av en vän som högtidligt förklarade för mig att "som egenföretagare finns det väl i stort sett bara en sak som man inte gör - och det är att säga nej till Dagens industri om de vill skriva om företaget".
Men, just där och då tyckte jag inte att det jag gjorde var så värst mycket att skriva om. Inte så intressant för andra att ta del av utan mest en egen inre resa som jag själv kunde relatera till.
Men men...

Nu har de varit hemma och gjort ett reportage. Och hela huset var nystädat och det luktade nybakade bullar när dörren slogs upp. Bara det är ju en bonus i sig *haha* 

Och jag fick sätta ord på ännu en dröm som jag har, en dröm som jag nästan aldrig vågar uttala högt eftersom den har känts ouppnåelig. Och kanske också för att jag måste få göra den inre resan med mig själv först. Vem vet, kanske blir min dröm verklighet en dag. Jag kommer att hålla er underrättade.

Kram Sussie


tisdag 12 juli 2016

Semesterfeeling



Igår började min semester. Jag hade några dagar förra veckan hemma också, när jag gjorde sådant där som jag lika gärna kan göra hemifrån. Ringa, svara på mail, attestera mm. En perfekt utfasning inför semestern att göra så. Jag rekommenderar alla som kan att testa.

Vet ni... Det här är faktiskt den första riktigt lediga sommaren som jag har haft sedan 2008. Ända sedan 2008 har jag jobbat med mitt eget företag på ledighet och semester. Det ska bli både välbehövligt och nödvändigt att hinna ta tag i saker som har fått stå tillbaka under många år. T.ex målning ute i Stallet som behöver förbättras, fönster som ska målas om och en hel del annat som kommer att göra Stallet fint igen. Det blir ju lite slitet efter flera år med många, många besökare.
Planen är att få fint tills Lilla Julkaffet i Stavik som infaller i samband med julmarknaden på Mårbacka. Jag återkommer med exakt datum längre fram.

Nu ska jag ta fram symaskinen och fixa några kuddar. Perfekt ledighetsgöra när regnet faller och inredningslustan är på topp.

Ni glömmer väl inte att vara med och tävla om råsaftscentrifugen från Philips. Jag är verkligen supernöjd med den.

Kram Sussie

måndag 27 juni 2016

Fantastisk råsaftscentrifug från Philips


Jag har fått en ny efterlängtad maskin i köket - en råsaftscentrifug från Philips. Jag har ju redan en blender som jag ofta gör smoothies med, men ända sedan jag köpte den har jag längtat efter en råsaftscentrifug för att kunna göra egna nyttiga juicer också.

Det roligaste just nu är att göra juice av sådant som finns i trädgården och i naturen och då menar jag inte jordgubbar, bär eller annat "vanligt". Nej, jag testar sådant som kirskål, klöver och daggkåpa.


Kombinationen kirskål, morot och ingefära blev till en pepprig juice som inte smakade något annat jag druckit förut. Ren och grön flytande energi!
Kirskålen är väldigt rik på c-vitamin men har också en pepprig smak så söt morot var perfekt att blanda i tillsammans med den lätt syrliga ingefäran.
Ingefära är sprängfyllt av antioxidanter och sätter fart på matsmältningen - perfekt för mig!



Maskinen är så oerhört lätt att använda och göra rent. Till och med 19-åriga sonen (som för övrigt är fantastiskt duktig på träning och kost men kanske inte lika duktig på att diska...) ropade från diskbänken härom dagen:

- Mamma! Gud, va råsaftscentrifugen är bra! Jag gillar verkligen den här. Och så är den ju så lättdiskad också!

Imorgon ska jag testa att göra juice av daggkåpa. Det spelar nästan ingen roll om det smakar bra eller dåligt. Bara känslan av att kunna säga att man druckit färspressad daggkåpejuice gör det värt det. Så fint... daggkåpejuice...
Att sedan daggkåpan är bra för inflammationer gör inte saken sämre. Efter att ha tillbringat många timmar i trädgården för att få den fin kan jag lova att både rygg och muskler värker. Om man som jag ogärna äter värktabletter men behöver få i sig något antiinflammatoriskt, ja då rekommenderar jag juice av daggkåpa under någon vecka. Sedan är det dags att testa någon annan ört för att inte kroppen ska få för mycket av det goda.



Är Du också sugen på att testa egen juice med hjälp av en råsaftscentrifug? Då kan du delta i en utlottning av en råsaftscentrifug från Philips här på bloggen. Vi samarbetar nämligen och nu lottar Philips ut en likadan maskin som jag har. Allt du behöver göra är följande:

  • Nämn tre (3) ätbara vilda örter som du skulle kunna tänka dig att göra en juice av med hjälp av råsaftscentrifugen från Philips
  • Skriv ditt svar i ett mail till susanne@grannemedselma.se
  • Utlottningen pågår till och med 15 juli
Lycka till!

Kram Sussie

lördag 14 maj 2016

Chokladpudding raw

 


Ikväll är det glamour och schlager som gäller. Jag gillar att titta på mello och eurovisionsfestivalen.Såklart hejar jag på Frans även om det finns en hel del andra bidrag som också är grymma. Bara att som 17-åring stå där och vara så cool förtjänar respekt oavsett hur låten än skulle vara.

I vår familj har vi ätit chokladpudding mååååånga gånger eftersom barnen gillar det. Själv är jag lite mer.... ja, vad ska man säga.... lite mer mjugg till just chokladpudding. I alla fall till sådan som man vispar ihop av pulver. Jag minns så väl en gång när barnen var små och skulle göra chokladpudding själva. De tittade fel på måtten och fick ihop något som vi skrattat åt många gånger åt efteråt. Ni kan nog säkert tänka er vad det såg ut som.



Ikväll vankas det också chokladpudding. Fast ikväll har jag gjort en variant som jag garanterat får ha för mig själv men som jag tycker är mycket godare än den man vispar ihop av pulver.  Finemang!

Ingredienser till 2-3 portioner

1-2 mogna avokados
0,5 dl cocosmjölk
3 msk agavesirap
0,5 dl kakao

Eftersom jag undviker mjölkbaserade produkter skippar jag grädden och toppar med blåbär och hallonsmul istället.

MUMS!

Fast okej.... är man mer för det riktigt söta kanske man ska hålla sig till den traditionella "vispa ihop en påse och tillsätt mjölk-varianten".



Kram
Sussie